Är det värt jobbet att mala sitt kaffe i en egen kvarn?

Är det värt jobbet att mala sitt kaffe i en egen kvarn?

Att brygga kaffe på helt nymalda bönor ger den mesta smaken, men är det värt jobbet? Är skillnaden mellan köpemalet kaffet och egenmalt kaffe tillräckligt stor för att investera i en egen kaffekvarn?

På bilden syns en mycket gammal kaffekvarn. Den är tillverkad för många år sedan och anpassad för det kokkaffe som många av oss inte längre kokar. Kokmalet kaffe är grövre än bryggmalet kaffe.

Men idag finns det moderna elektriska kaffekvarnar där du kan ställa in malgraden med en liten ratt. Då är det smidigt att mala själv.

Om du rostar dina egna bönor finns det inga alternativ till att också mala dem själv. Köper du färdigrostade bönor passar också en egen kvarn bra. Din favoritböna eller favoritrostning kanske bara finns som hela bönor och då har du inte mycket val.

Vi på Kaffebloggen tycker såklart att du ska mala dina bönor själv för maximal smak och maximalt experimenterande. Prova lite olika malningsgrad och brygg eller koka ditt kaffe på ett nytt sätt. Det är roligt att prova!

Växer kaffe på träd?

Växer kaffe på träd?

Många av oss dricker kaffe varje dag, men det är inte lika ofta man tänker på varifrån kaffet faktiskt kommer. Vad är det där bruna pulvret för något egentligen?…

Kan man rosta kaffe själv?

Kan man rosta kaffe själv?

När man har druckit kaffe ett tag kanske man börjar fundera på det här med "mellanrost" och "mörkrost". Kaffe som man köper i butik är vanligtvis både rostat och malet och som konsument kan man välja hur kaffet ska vara rostat och hur fint det ska vara malet.…

Mala kaffebönor för espresso

Mala kaffebönor för espresso

När du vill brygga en kopp riktigt god espresso ska du så klart mala bönorna själv. Bäst resultat får du om du använder en elektrisk kvarn som du kan ställa in med hög noggrannhet.…

Recept på iskaffe

Recept på iskaffe

När det är riktigt varmt och skönt ute är man kanske inte sugen på en kopp varmt kaffe. Prova iskaffe istället! När kaffet serveras kallt blir det godare med mjölk och socker i, även om man inte brukar ha det i sitt kaffe.…

Hur får man en tjock crema på sin espresso?

Hur får man en tjock crema på sin espresso?

En crema är det skum av kaffe som bildas när man gör en bra espresso. När espresson är upphälld tar det några sekunder för creman att flytta upp till ytan (eftersom den består av en mängd luftbubblor) där den bilder ett tjockt krämigt lager med ljusare färg än själva kaffet.…

« Till start