Är det värt jobbet att mala sitt kaffe i en egen kvarn?
Att brygga kaffe på helt nymalda bönor ger den mesta smaken, men är det värt jobbet? Är skillnaden mellan köpemalet kaffet och egenmalt kaffe tillräckligt stor för att investera i en egen kaffekvarn?
På bilden syns en mycket gammal kaffekvarn. Den är tillverkad för många år sedan och anpassad för det kokkaffe som många av oss inte längre kokar. Kokmalet kaffe är grövre än bryggmalet kaffe.
Men idag finns det moderna elektriska kaffekvarnar där du kan ställa in malgraden med en liten ratt. Då är det smidigt att mala själv.
Om du rostar dina egna bönor finns det inga alternativ till att också mala dem själv. Köper du färdigrostade bönor passar också en egen kvarn bra. Din favoritböna eller favoritrostning kanske bara finns som hela bönor och då har du inte mycket val.
Vi på Kaffebloggen tycker såklart att du ska mala dina bönor själv för maximal smak och maximalt experimenterande. Prova lite olika malningsgrad och brygg eller koka ditt kaffe på ett nytt sätt. Det är roligt att prova!