Är kaffekapslar eller en äkta espressomaskin bäst?

Är kaffekapslar eller en äkta espressomaskin bäst?

Kaffekapslar, som på bilden ovan, kom för ca 15 år sedan och de mest kända är väll de från Nespresso?

Kapslarna är ofta gjorda av aluminium för att behålla kaffearomen så bra som möjligt, men det finns även alternativa förpackningar som är bättre för miljön och till och med sådana som går att kompostera.

I kapseln ligger det preparerade kaffet och ibland även annat såsom mjölk, te och choklad. För att kunna tillreda kaffet behöver man en maskin som är gjord för kaffekapslar. Vanligast är att man har en form av espressomaskin, dvs en maskin som kan koka vatten och trycka vattnet igenom kaffet med ett högt tryck.

Genom att pressa vattnet genom kaffet kan man utvinna mycket smak ur kaffebönorna på kort tid och med lite vatten. En espresso smakar därför ganska annorlunda mot en kopp kaffe som är bryggt genom att vatten bara rinner igenom det.

Genom kaffekapslarna förenklar man bryggningen av en espresso ganska mycket och kan därför ha en enklare maskin. En kapselmaskin kan kosta från några hundralappar och uppåt, medan en riktig espressomaskin startar på några tusenlappar. Skillnaden i pris mellan de olika bryggteknikerna jämnar dock ut sig över tid eftersom kapslarna är ganska dyra i pris jämfört med hela bönor.

Kapslarna är en bra lösning om du dricker kaffe sällan eller enkelt vill kunna variera vilken typ av kaffe du vill dricka. De är också smidiga eftersom det blir väldigt lite att städa, det är bara att slänga eller återvinna kapseln. Tyvärr är det väl inte alltid så enkelt att återvinna kapseln om den är i metall och full med kaffesump. Här skulle man vilja att fler producenter tog ett ansvar för återvinningen. Det borde tex vara möjligt att ta fram en kapsel som går att öppna så att det går att kompostera sumpen och återvinna resten.

Några bolag har gjort kapslar som går att kompostera helt och hållet, testa gärna dessa om du har möjlighet.

Hur får man en tjock crema på sin espresso?

Hur får man en tjock crema på sin espresso?

En crema är det skum av kaffe som bildas när man gör en bra espresso. När espresson är upphälld tar det några sekunder för creman att flytta upp till ytan (eftersom den består av en mängd luftbubblor) där den bilder ett tjockt krämigt lager med ljusare färg än själva kaffet.…

Kan man rosta kaffe själv?

Kan man rosta kaffe själv?

När man har druckit kaffe ett tag kanske man börjar fundera på det här med "mellanrost" och "mörkrost". Kaffe som man köper i butik är vanligtvis både rostat och malet och som konsument kan man välja hur kaffet ska vara rostat och hur fint det ska vara malet.…

Växer kaffe på träd?

Växer kaffe på träd?

Många av oss dricker kaffe varje dag, men det är inte lika ofta man tänker på varifrån kaffet faktiskt kommer. Vad är det där bruna pulvret för något egentligen?…

Recept på iskaffe

Recept på iskaffe

När det är riktigt varmt och skönt ute är man kanske inte sugen på en kopp varmt kaffe. Prova iskaffe istället! När kaffet serveras kallt blir det godare med mjölk och socker i, även om man inte brukar ha det i sitt kaffe.…

Mala kaffebönor för espresso

Mala kaffebönor för espresso

När du vill brygga en kopp riktigt god espresso ska du så klart mala bönorna själv. Bäst resultat får du om du använder en elektrisk kvarn som du kan ställa in med hög noggrannhet.…

« Till start