Kaffekapslar jämfört med espressomaskin
Kaffekapslar, som på bilden ovan, kom för ca 15 år sedan och de mest kända är väll de från Nespresso?
Kapslarna är ofta gjorda av aluminium för att behålla kaffearomen så bra som möjligt, men det finns även alternativa förpackningar som är bättre för miljön och till och med sådana som går att kompostera.
I kapseln ligger det preparerade kaffet och ibland även annat såsom mjölk, te och choklad. För att kunna tillreda kaffet behöver man en maskin som är gjord för kaffekapslar. Vanligast är att man har en form av espressomaskin, dvs en maskin som kan koka vatten och trycka vattnet igenom kaffet med ett högt tryck.
Genom att pressa vattnet genom kaffet kan man utvinna mycket smak ur kaffebönorna på kort tid och med lite vatten. En espresso smakar därför ganska annorlunda mot en kopp kaffe som är bryggt genom att vatten bara rinner igenom det.
Genom kaffekapslarna förenklar man bryggningen av en espresso ganska mycket och kan därför ha en enklare maskin. En kapselmaskin kan kosta från några hundralappar och uppåt, medan en riktig espressomaskin startar på några tusenlappar. Skillnaden i pris mellan de olika bryggteknikerna jämnar dock ut sig över tid eftersom kapslarna är ganska dyra i pris jämfört med hela bönor.
Kapslarna är en bra lösning om du dricker kaffe sällan eller enkelt vill kunna variera vilken typ av kaffe du vill dricka. De är också smidiga eftersom det blir väldigt lite att städa, det är bara att slänga eller återvinna kapseln. Tyvärr är det väl inte alltid så enkelt att återvinna kapseln om den är i metall och full med kaffesump. Här skulle man vilja att fler producenter tog ett ansvar för återvinningen. Det borde tex vara möjligt att ta fram en kapsel som går att öppna så att det går att kompostera sumpen och återvinna resten.
Några bolag har gjort kapslar som går att kompostera helt och hållet, testa gärna dessa om du har möjlighet.