Kaffekapslar jämfört med espressomaskin

Kaffekapslar jämfört med espressomaskin

Kaffekapslar, som på bilden ovan, kom för ca 15 år sedan och de mest kända är väll de från Nespresso?

Kapslarna är ofta gjorda av aluminium för att behålla kaffearomen så bra som möjligt, men det finns även alternativa förpackningar som är bättre för miljön och till och med sådana som går att kompostera.

I kapseln ligger det preparerade kaffet och ibland även annat såsom mjölk, te och choklad. För att kunna tillreda kaffet behöver man en maskin som är gjord för kaffekapslar. Vanligast är att man har en form av espressomaskin, dvs en maskin som kan koka vatten och trycka vattnet igenom kaffet med ett högt tryck.

Genom att pressa vattnet genom kaffet kan man utvinna mycket smak ur kaffebönorna på kort tid och med lite vatten. En espresso smakar därför ganska annorlunda mot en kopp kaffe som är bryggt genom att vatten bara rinner igenom det.

Genom kaffekapslarna förenklar man bryggningen av en espresso ganska mycket och kan därför ha en enklare maskin. En kapselmaskin kan kosta från några hundralappar och uppåt, medan en riktig espressomaskin startar på några tusenlappar. Skillnaden i pris mellan de olika bryggteknikerna jämnar dock ut sig över tid eftersom kapslarna är ganska dyra i pris jämfört med hela bönor.

Kapslarna är en bra lösning om du dricker kaffe sällan eller enkelt vill kunna variera vilken typ av kaffe du vill dricka. De är också smidiga eftersom det blir väldigt lite att städa, det är bara att slänga eller återvinna kapseln. Tyvärr är det väl inte alltid så enkelt att återvinna kapseln om den är i metall och full med kaffesump. Här skulle man vilja att fler producenter tog ett ansvar för återvinningen. Det borde tex vara möjligt att ta fram en kapsel som går att öppna så att det går att kompostera sumpen och återvinna resten.

Några bolag har gjort kapslar som går att kompostera helt och hållet, testa gärna dessa om du har möjlighet.

Skriv en kommentar

Varför låta en maskin göra jobbet när du kan göra det själv?

Varför låta en maskin göra jobbet när du kan göra det själv?

En av de senaste trenderna inom kaffebryggning är den så kallade "pour over"-bryggningen. Pour over betyder, som du säkert vet, att hälla över. Tekniken bygger alltså på att du häller vatten över kaffet. Men, frågar man sig då, är det inte så vi alltid har bryggt kaffe? Jo, i Sverige har vi väldigt länge bryggt kaffe på just det här sättet. Under en lång tid kokade vi kaffe. Vi lade alltså grovmal…

Visa hela inlägget
3 tips för att få det perfekta kaffet hemma

3 tips för att få det perfekta kaffet hemma

Att brygga det perfekta kaffet hemma kan vara en utmaning. Men med rätt kunskap och verktyg kan du lyckas. Här är tre tips för att få det perfekta kaffet hemma: 1. Välj rätt kaffebönor Det är viktigt att välja rätt kaffebönor för att få det perfekta kaffet. Tänk på att välja färska och högkvalitativa bönor. Du kan välja mellan olika rostningar, såsom ljus, medium eller mörk rostning. Var noga med …

Visa hela inlägget
Så tar du hand om din espressomaskin för att bevara kaffets smak och aromer

Så tar du hand om din espressomaskin för att bevara kaffets smak och aromer

Älskar du att starta dagen med en kopp riktigt gott espresso? Då vet du att din espressomaskin är en värdefull investering. Men vet du hur du bäst tar hand om den för att upprätthålla dess prestanda och säkerställa att ditt kaffe alltid har den bästa smaken och aromen? Här är några tips på hur du sköter om din espressomaskin på bästa sätt. Regelbunden rengöring Att regelbundet rengöra din espresso…

Visa hela inlägget
Hur får man en tjock crema på sin espresso?

Hur får man en tjock crema på sin espresso?

En crema är det skum av kaffe som bildas när man gör en bra espresso. När espresson är upphälld tar det några sekunder för creman att flytta upp till ytan (eftersom den består av en mängd luftbubblor) där den bilder ett tjockt krämigt lager med ljusare färg än själva kaffet. Genom att brygga espresson med högt vattentryck bildas det tjocka skummet som många uppskattar. Om du tycker att du får för …

Visa hela inlägget
Kan man rosta kaffe själv?

Kan man rosta kaffe själv?

När man har druckit kaffe ett tag kanske man börjar fundera på det här med "mellanrost" och "mörkrost". Kaffe som man köper i butik är vanligtvis både rostat och malet och som konsument kan man välja hur kaffet ska vara rostat och hur fint det ska vara malet. Malningen bestäms av hur du ska tillreda ditt kaffe. Finmalt kaffe passar bäst för espresso och den grövsta malningen har kokkaffe som man t…

Visa hela inlägget
Mala sitt eget kaffe hemma i köket

Mala sitt eget kaffe hemma i köket

Att mala kaffe hemma kan ge en mer smakfull kopp kaffe och är relativt enkelt att göra. Här är några steg för att mala kaffe hemma: Välj rätt kaffebönor: Det första steget för att mala kaffe hemma är att välja rätt bönor. Olika bönor ger olika smaker, så det kan vara värt att experimentera med olika sorter tills du hittar din favorit. Välj rätt malningsgrad: Beroende på hur du brygger ditt kaf…

Visa hela inlägget