Kan man rosta kaffe själv?

Kan man rosta kaffe själv?

När man har druckit kaffe ett tag kanske man börjar fundera på det här med "mellanrost" och "mörkrost". Kaffe som man köper i butik är vanligtvis både rostat och malet och som konsument kan man välja hur kaffet ska vara rostat och hur fint det ska vara malet.

Malningen bestäms av hur du ska tillreda ditt kaffe. Finmalt kaffe passar bäst för espresso och den grövsta malningen har kokkaffe som man tillreder helt utan filter.

Rostningen däremot är en smaksak. Mellanrost är ett lite lättare rostat kaffe och mörkrost har fått gå längre i värmen. Smakerna som utvecklas är lite olika och beroende på vilken rostningsgrad man väljer får man olika smak på kaffet. Vissa människor gillar när kaffet är mörkt och mustigt (mörkrost) och andra gillar när de ömtåliga smaknyanserna får komma fram tydligare (mellanrost).

Självklart kan man även rosta sitt eget kaffe. Det finns kaffebönor att köpa som man helt enkelt kan rosta i sin egen ugn. Man ska dock komma ihåg att det kan vara svårt att få ett jämt resultat i en vanlig ugn. Som du ser på bilden har professionella kafferosterier ugnar som ständigt roterar kaffebönorna för att få ett jämt resultat på rostningen.

Skriv en kommentar