Varför låta en maskin göra jobbet när du kan göra det själv?

Varför låta en maskin göra jobbet när du kan göra det själv?

En av de senaste trenderna inom kaffebryggning är den så kallade "pour over"-bryggningen. Pour over betyder, som du säkert vet, att hälla över. Tekniken bygger alltså på att du häller vatten över kaffet.

Men, frågar man sig då, är det inte så vi alltid har bryggt kaffe? Jo, i Sverige har vi väldigt länge bryggt kaffe på just det här sättet.

Under en lång tid kokade vi kaffe. Vi lade alltså grovmalet kaffe i vatten i en kittel eller kastull och kokade på spisen. Efter några minuter drog vi av kaffet från värmen och lät det vila så att kaffet sjönk till botten.

Sedan kom bryggkaffet med en fina malningsgrad, kaffefilter och kaffefilterhållare. Eftersom kaffet var finare malt räckte det att hälla kokande vatten över det för att smakerna skulle lösas ut och bilda ett gott kaffe.

Därefter kom kaffebryggaren, den elektroniska maskinen som både kokade upp vattnet, hällde det över kaffet och höll kaffet varmt åt oss. I Sverige finns det en kaffebryggaren i nästan varje hem (utom där man fortfarande kokar sitt kaffe då).

Min gissning är att den senaste pour over-trenden kommer från USA där det inte alls är lika vanligt med elektriska kaffebryggare i hemmen. Många dricker sitt kaffe på jobbet eller köper sitt kaffe på en kaffebar istället för att brygga det själv. Det finns inte samma frukosttradition i USA. De som dricker kaffe i hemmet väljer kanske en espresso-maskin istället.

Så pour over-tekniken upplevs nog som modern i USA och som med allt annat så kommer även denna trend till Sverige, trots att vi redan brygger vårt kaffe här.

De riktiga pour over-nördarna håller nog inte med mig om det här. Har man lärt sig hantverket att hälla precis lagom varmt vatten över nymalet kaffe i en spiral och under rätt tid så tycker man nog att kaffet smakar godare än det från en elektronisk bryggare som spottar ut sig kokhett vatten över kaffet så fort den kan.

Det vi kan vara överens om är i alla fall att moderna pour over-kannor är väldigt mycket vackrare än gamla elektriska bryggare i plast. Och att stå och hälla vatten över kaffe i några minuter kanske är bra för att slappna av i vardagen. Men himla opraktiskt om man har bråttom på morgonen 🙂

Skriv en kommentar