Varför låta en maskin göra jobbet när du kan göra det själv?

Varför låta en maskin göra jobbet när du kan göra det själv?

En av de senaste trenderna inom kaffebryggning är den så kallade "pour over"-bryggningen. Pour over betyder, som du säkert vet, att hälla över. Tekniken bygger alltså på att du häller vatten över kaffet.

Men, frågar man sig då, är det inte så vi alltid har bryggt kaffe? Jo, i Sverige har vi väldigt länge bryggt kaffe på just det här sättet.

Under en lång tid kokade vi kaffe. Vi lade alltså grovmalet kaffe i vatten i en kittel eller kastull och kokade på spisen. Efter några minuter drog vi av kaffet från värmen och lät det vila så att kaffet sjönk till botten.

Sedan kom bryggkaffet med en fina malningsgrad, kaffefilter och kaffefilterhållare. Eftersom kaffet var finare malt räckte det att hälla kokande vatten över det för att smakerna skulle lösas ut och bilda ett gott kaffe.

Därefter kom kaffebryggaren, den elektroniska maskinen som både kokade upp vattnet, hällde det över kaffet och höll kaffet varmt åt oss. I Sverige finns det en kaffebryggaren i nästan varje hem (utom där man fortfarande kokar sitt kaffe då).

Min gissning är att den senaste pour over-trenden kommer från USA där det inte alls är lika vanligt med elektriska kaffebryggare i hemmen. Många dricker sitt kaffe på jobbet eller köper sitt kaffe på en kaffebar istället för att brygga det själv. Det finns inte samma frukosttradition i USA. De som dricker kaffe i hemmet väljer kanske en espresso-maskin istället.

Så pour over-tekniken upplevs nog som modern i USA och som med allt annat så kommer även denna trend till Sverige, trots att vi redan brygger vårt kaffe här.

De riktiga pour over-nördarna håller nog inte med mig om det här. Har man lärt sig hantverket att hälla precis lagom varmt vatten över nymalet kaffe i en spiral och under rätt tid så tycker man nog att kaffet smakar godare än det från en elektronisk bryggare som spottar ut sig kokhett vatten över kaffet så fort den kan.

Det vi kan vara överens om är i alla fall att moderna pour over-kannor är väldigt mycket vackrare än gamla elektriska bryggare i plast. Och att stå och hälla vatten över kaffe i några minuter kanske är bra för att slappna av i vardagen. Men himla opraktiskt om man har bråttom på morgonen 🙂

Recept på iskaffe

Recept på iskaffe

När det är riktigt varmt och skönt ute är man kanske inte sugen på en kopp varmt kaffe. Prova iskaffe istället! När kaffet serveras kallt blir det godare med mjölk och socker i, även om man inte brukar ha det i sitt kaffe.…

Kan man rosta kaffe själv?

Kan man rosta kaffe själv?

När man har druckit kaffe ett tag kanske man börjar fundera på det här med "mellanrost" och "mörkrost". Kaffe som man köper i butik är vanligtvis både rostat och malet och som konsument kan man välja hur kaffet ska vara rostat och hur fint det ska vara malet.…

Växer kaffe på träd?

Växer kaffe på träd?

Många av oss dricker kaffe varje dag, men det är inte lika ofta man tänker på varifrån kaffet faktiskt kommer. Vad är det där bruna pulvret för något egentligen?…

Hur får man en tjock crema på sin espresso?

Hur får man en tjock crema på sin espresso?

En crema är det skum av kaffe som bildas när man gör en bra espresso. När espresson är upphälld tar det några sekunder för creman att flytta upp till ytan (eftersom den består av en mängd luftbubblor) där den bilder ett tjockt krämigt lager med ljusare färg än själva kaffet.…

Mala kaffebönor för espresso

Mala kaffebönor för espresso

När du vill brygga en kopp riktigt god espresso ska du så klart mala bönorna själv. Bäst resultat får du om du använder en elektrisk kvarn som du kan ställa in med hög noggrannhet.…

« Till start