Varför låta en maskin göra jobbet när du kan göra det själv?

Varför låta en maskin göra jobbet när du kan göra det själv?

En av de senaste trenderna inom kaffebryggning är den så kallade "pour over"-bryggningen. Pour over betyder, som du säkert vet, att hälla över. Tekniken bygger alltså på att du häller vatten över kaffet.

Men, frågar man sig då, är det inte så vi alltid har bryggt kaffe? Jo, i Sverige har vi väldigt länge bryggt kaffe på just det här sättet.

Under en lång tid kokade vi kaffe. Vi lade alltså grovmalet kaffe i vatten i en kittel eller kastull och kokade på spisen. Efter några minuter drog vi av kaffet från värmen och lät det vila så att kaffet sjönk till botten.

Sedan kom bryggkaffet med en fina malningsgrad, kaffefilter och kaffefilterhållare. Eftersom kaffet var finare malt räckte det att hälla kokande vatten över det för att smakerna skulle lösas ut och bilda ett gott kaffe.

Därefter kom kaffebryggaren, den elektroniska maskinen som både kokade upp vattnet, hällde det över kaffet och höll kaffet varmt åt oss. I Sverige finns det en kaffebryggaren i nästan varje hem (utom där man fortfarande kokar sitt kaffe då).

Min gissning är att den senaste pour over-trenden kommer från USA där det inte alls är lika vanligt med elektriska kaffebryggare i hemmen. Många dricker sitt kaffe på jobbet eller köper sitt kaffe på en kaffebar istället för att brygga det själv. Det finns inte samma frukosttradition i USA. De som dricker kaffe i hemmet väljer kanske en espresso-maskin istället.

Så pour over-tekniken upplevs nog som modern i USA och som med allt annat så kommer även denna trend till Sverige, trots att vi redan brygger vårt kaffe här.

De riktiga pour over-nördarna håller nog inte med mig om det här. Har man lärt sig hantverket att hälla precis lagom varmt vatten över nymalet kaffe i en spiral och under rätt tid så tycker man nog att kaffet smakar godare än det från en elektronisk bryggare som spottar ut sig kokhett vatten över kaffet så fort den kan.

Det vi kan vara överens om är i alla fall att moderna pour over-kannor är väldigt mycket vackrare än gamla elektriska bryggare i plast. Och att stå och hälla vatten över kaffe i några minuter kanske är bra för att slappna av i vardagen. Men himla opraktiskt om man har bråttom på morgonen 🙂

Skriv en kommentar

3 tips för att få det perfekta kaffet hemma

3 tips för att få det perfekta kaffet hemma

Att brygga det perfekta kaffet hemma kan vara en utmaning. Men med rätt kunskap och verktyg kan du lyckas. Här är tre tips för att få det perfekta kaffet hemma: 1. Välj rätt kaffebönor Det är viktigt att välja rätt kaffebönor för att få det perfekta kaffet. Tänk på att välja färska och högkvalitativa bönor. Du kan välja mellan olika rostningar, såsom ljus, medium eller mörk rostning. Var noga med …

Visa hela inlägget
Recept på iskaffe

Recept på iskaffe

När det är riktigt varmt och skönt ute är man kanske inte sugen på en kopp varmt kaffe. Prova iskaffe istället! När kaffet serveras kallt blir det godare med mjölk och socker i, även om man inte brukar ha det i sitt kaffe. Ingredienser för 1 glas 1/2 dl starkt bryggkaffe 1/2 msk sirap 1/2 tsk vaniljsocker isbitar 1 dl mjölk eller grädde Gör så här Brygg kaffet och låt det svalna. Blanda med si…

Visa hela inlägget
Kan man rosta kaffe själv?

Kan man rosta kaffe själv?

När man har druckit kaffe ett tag kanske man börjar fundera på det här med "mellanrost" och "mörkrost". Kaffe som man köper i butik är vanligtvis både rostat och malet och som konsument kan man välja hur kaffet ska vara rostat och hur fint det ska vara malet. Malningen bestäms av hur du ska tillreda ditt kaffe. Finmalt kaffe passar bäst för espresso och den grövsta malningen har kokkaffe som man t…

Visa hela inlägget
Är det värt jobbet att mala sitt kaffe i en egen kvarn?

Är det värt jobbet att mala sitt kaffe i en egen kvarn?

Att brygga kaffe på helt nymalda bönor ger den mesta smaken, men är det värt jobbet? Är skillnaden mellan köpemalet kaffet och egenmalt kaffe tillräckligt stor för att investera i en egen kaffekvarn? På bilden syns en mycket gammal kaffekvarn. Den är tillverkad för många år sedan och anpassad för det kokkaffe som många av oss inte längre kokar. Kokmalet kaffe är grövre än bryggmalet kaffe. Men ida…

Visa hela inlägget
Kaffekapslar jämfört med espressomaskin

Kaffekapslar jämfört med espressomaskin

Kaffekapslar, som på bilden ovan, kom för ca 15 år sedan och de mest kända är väll de från Nespresso? Kapslarna är ofta gjorda av aluminium för att behålla kaffearomen så bra som möjligt, men det finns även alternativa förpackningar som är bättre för miljön och till och med sådana som går att kompostera. I kapseln ligger det preparerade kaffet och ibland även annat såsom mjölk, te och choklad. För…

Visa hela inlägget
Mala sitt eget kaffe hemma i köket

Mala sitt eget kaffe hemma i köket

Att mala kaffe hemma kan ge en mer smakfull kopp kaffe och är relativt enkelt att göra. Här är några steg för att mala kaffe hemma: Välj rätt kaffebönor: Det första steget för att mala kaffe hemma är att välja rätt bönor. Olika bönor ger olika smaker, så det kan vara värt att experimentera med olika sorter tills du hittar din favorit. Välj rätt malningsgrad: Beroende på hur du brygger ditt kaf…

Visa hela inlägget